Searching
Please wait

Saariselän Luonto

Saariselän luonto valloittaa matkaajan sielun ja mielen – olitpa matkalla sitten talvella tai kesällä. Tuntureita ja rauhallista erämaata riittää silmän kantamattomiin ja koko aluetta ympäröi ihastuttava seesteys.

Silti kaikki palvelut, ystävälliset ihmiset ja mahtavat ulkoilureitit tekevät Saariselästä Lapin pienen paratiisin kaikille matkailijoille.

 

Tehtävää luontoon:

– Hiihdä, laskettele, lautaile
– Vaella, retkeile, sauvakävele
– Kalasta, pilki
– Maastopyöräile
– Lumikenkäile
– Ota osaa safarille: Porot, hevoset, huskyt, moottorikelkat
– Melo, laske koskea tai souda
– Huuhdo kultaa
– Ihastele revontulia
– Nauti savusaunasta

Kesällä pääset ihmettelemään yötöntä yötä, talvella kammoksumaan kaamosta. Lisäksi Saariselän luonto on oivallinen paikka revontulien ihasteluun. Kun taivas on kirkas ja selkeä ja ilta pimeä, revontulia näkyy lähes satavarmasti. Pohjois-Lapin syvimmissä perukoissa revontulia nähdään noin 200 yönä vuodessa.

Luonto Saariselän alueella on kaunista tunturi-, suo- ja metsämaata, joka soveltuu erinomaisesti vaeltamisen ja matkailun lisäksi myös porotalouteen.

Luonnonmaantieteelliseltä kantilta katsottuna Saariselän alue sijaitsee Perä-Pohjolassa ja Metsä-Lapissa. Puusto jakaantuu alueen eteläosan kuusimetsään ja pohjoisen mäntyisempään metsämaisemaan. Silti eteläisemmän Suomen maisemiin verrattuna, Saariselkä on niukkapuista.

 

Urho Kekkosen kansallispuisto

Vuonna 1983 perustettu UKK-puisto on tärkeä osa alueen matkailua ja luontoa. Tämä 2 550 neliökilometrin laajuudelle levittyvä kansallispuisto kattaa Inarin, Sodankylän ja Savukosken alueet ja täten myös Saariselän tunturijonot.

Kansallispuiston alue on vahvasti jääkauden muokkaamaa. Tunturit ovat pääasian pyöreälakisia ja kivikkoisia. Saariselän ja UKK-kansallispuiston tunturien yleisin kivilaji on Lapin granuliitti, joka on jo 1,9 miljardia vuotta vanhaa.

Jäätikot vetäytyivät alueelta tosin vasta 9 500 vuotta sitten, jolloin granuliitin päälle kulkeutui runsaasti muutakin kiviaineista.

Alueella on runsaasti myös soita, joita ympäröivät kiviset tunturit kuruineen ja pienine putouksineen.

 

Tunturit

Saariselän alueen korkein tunturi on nimeltään Sokosti ja se kohoaa 718 metrin korkeudelle merenpinnasta. Sokosti on osa UK-puisto-Sompio-Kemihaara-Natura 2000 -luonnonsuojelualuetta. Tunturi on suosittu vaelluskohde ja sillä on useita matalampia sivuhuippuja.

Alueen muista tuntureista tunnetuimpia ovat Kaunispää, Kiilopää, Ukselmapää ja Vuomapää.

Kaunispää: Korkeudeltaan 438 metrinen Kaunispää on alueen ainut tunturi, jonka huipulle voit ajaa maantietä pitkin. Kaunispäällä on uniikki historia aina kullankaivuun ajoista laskettelukeskuksen kehittämiseen asti. Huipulla käy vuosittain yli 100 000 henkilöä.

Kiilopää: Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevan Kiilopään huippu kohoaa 546 metriin. Se on osa UK-puisto-Sompio-Kemihaara-Natura 2000 -luonnonsuojelualuetta. Kiilopää on suosittu vaelluskohde.

Ukselmapää: Tasaisempi ja helppokulkuisempi, kuin Sokosti ja siksi suosittu vaelluskohde. Ukselmapää tunnetaan komeista kuruistaan, joista tunnetuimpia ovat Pirunportti ja Ukselmakuru.

Vuomapää: 690 metrin korkuinen Vuomapää sijaitsee Saariselän kaakkoisosassa. Sen alapuolella Hammaskurussa virtaa Hammasjoki.

 

Muista jokamiehenoikeudet!

Suomessa sinulla on jokamiehenoikeuksien nojalla oikeus oleskella ja vaeltaa toisten omistamilla mailla. Voit poimia marjoja ja sieniä yleisiltä julkisilta alueilta.

Onkiminen ja pilkkiminen on jokamiehenoikeuksien nojalla sallittua – mutta muuhun kalastamiseen tarvitset luvat. Noudata alueen sääntöjä ja ota selvää käytännöistä.

Jokamiehenoikeudet eivät kata moottoriajoneuvojen käyttöä. Ethän siis moottoripyöräile tai -kelkkaile yksityisillä maa-alueilla.

Finnish English

Lomavaraamo.com

Lomavaraamo.com
Varaa itsellesi huoneisto Saariselältä osoitteessa Lomavaraamo.com!

Saariselkä – Sää

Saariselkä.fi Facebookissa