Searching
Please wait

Maastohiihto

Maastohiihto on Saariselällä vahvassa ja näkyvässä roolissa. Hiihtoladut muodostavat laajan 200 kilometrin latuverkoston, johon kuuluu 34 kilometrin verran valaistuja latuja.

Tavallisesti hiihtäminen onnistuu Saariselällä aina lokakuusta toukokuun keväthangille asti. Lumetettuja latuja on 5 kilometrin verran. Lumetettu latu alkaa laskettulurinteiltä ja jatkuu Laanilaan asti.

Latuverkosto on vaihtelevaa ja sopii hyvin niin kunto-, kilpa- kuin virkistyshiihtähille. Saariselän erämaa-alue on helppokulkuista, joten erämaahiihtäjät pääsevät nauttimaan kauniista hangista haluamallaan tavalla.

Maastohiihto on oivaa kuntoilua, mutta se myös rentouttaa ja antaa ajatusten levätä. Saariselällä hiihtäjä on omassa elementissään, sillä kaikki alueen palvelut takaavat parhaan mahdollisen hiihtokokemuksen.

 

Mitä mukaan hiihtoreissulle?

Maastohiihtoon tulee varustautua ennemmin liian hyvin kuin liian kevyesti. Reppuun kannattaa pakata runsaasti lämmintä juotavaa, purtavaa, kartta, kompassi, vaihtovaatteita ja oma kännykkä.

Myös tulentekovälineet (mieluusti tulitikut) ja suksivoiteet ovat hyvä lisä varustukseen.

Maastohiihto onnistuu parhaiten, kun pukeudut kerroksittain. Kerrospukeutuminen perustuu kerrosten väliin jäävän ilman eristyskykyyn, jonka avulla pysyt lämpimänä. Kerroksista alin pitää ihon kuivana, välikerrokset lämmittävät ja päällimmäinen kerros suojaa sateelta, lumelta ja tuulelta.

 

Noudata latusääntöjä!

Hiihtäminen on hauskempaa, kun kaikki noudattavat yksinkertaisia sääntöjä. Latusääntöjen tarkoitus on tehdä hiihtämisestä turvallisempaa ja nautinnollisempaa.

Oikeanpuoleinen liikenne: Laduilla, aivan kuten liikenteessäkin, noudatetaan oikeanpuoleista liikennettä. Hiihdä oikealla ja ohita vasemmalta.

Valitse latusi oikein: Hiihdä reiteillä, jotka uskot sopivan omaan taitotasoosi. Siinä missä luistelutyylillä hiihtävän kannattaa pysyä keskellä luistelu-uralla, perinteisen hiihtäjälle latualueen reunat soveltuvat paremmin. Perinteisen ladulla ei tule luistella.

Huomioi muut: Takaa tuleva väistää aina edessä hiihtävää. Ole silti ystävällinen ja anna ohittajille tarvittaessa riittävästi tilaa.

Muista turvaväli: Vältä liian lähellä hiihtamista etenkin laskuissa.

Vaihda latua turvallisesti: Jos vaihdat ladulta toiselle, varmista, että takaasi ei tule nopeampia. Ladun vaihtoa laskujen aikana tulee välttää.

Älä pysähdy turhaan: Jos tarvitset lepotauon, siirry ladun sivuun tai odota, että saavut seuraavalle lepopisteelle.

Auta muita: Jos näet onnettomuuden, on velvollisuutesi auttaa muita.

Jos et ole varma omista taidoistasi, pysy merkityillä hiihtoladuilla. Näin vältät vaaratilanteet ja eksymisen.

 

Erämaahiihto

Erämaahiihto on haasteellista, mutta nautinnollista. Voit hiihtää hiihtolatujen ulkopuolella perinteisillä metsäsuksilla tai telemark-suksilla.

Erämaaladuista ensimmäiset avataan tavallisesti loka-marraskuun taitteessa. Pisimpiä latuja ei huolleta ennen kevättä, sillä keskitalven kaamosaikaan valoa ei pitkiin erämaan hiihtoretkiin yksinkertaisesti vain riitä.

Umpihangilla hiihtäminen alkaa marras-joulukuun vaihteessa, kun lunta on satanut riittävästi.

Hiihtoon erämaassa tulee varustautua oikein varustein. Ota eväitä mukaan ainakin yhdeksi ylimääräiseksi päiväksi, pukeudu kerroksittain ja ota mukaan lisättäviä kerrastoja. Sääolosuhteet pitkillä hiihtolenkeillä voivat vaihtua joskus yllättäenkin. Hiihtoa saattavat hidastaa mm. kovat tuulet ja lumisateet.

Lisäksi Saariselän alueen vedet ja suot eivät jäädy heti lumen tullessa. Kun suunnittelet reittiä, vältä turhia vesi- ja suoalueiden ylityksiä.

Retkihiihtoladut Inarin lähialueilla kunnostettaan noin 1-2 kertaa viikossa helmikuun puolivälistä huhtikuun loppupuolelle saakka.

Finnish English

Lomavaraamo.com

Lomavaraamo.com
Varaa itsellesi huoneisto Saariselältä osoitteessa Lomavaraamo.com!

Saariselkä – Sää

Saariselkä.fi Facebookissa