Searching
Please wait

Vuodenajat

Lapin luonto muuttuu vuodenaikojen mukana vahvasti. Muutokset ovat suurempia ja selvempiä kuin muualla Suomessa.

Saariselälläkin nautitaan talvella runsaista lumikinoksista ja ihmetellään kaamosta. Kesällä yötön yö ja aurinko hellivät matkaajia. Syksyn ruska on punertavien värien leikkikenttää.

 

Vuodenajat eriteltynä

 

Kevät

Kevät on Saariselällä aktiivista aikaa! Täällä kevääseen voidaan oikeastaan laskea kevättalvi: Lunta on runsaasti, aurinko paistaa jo pitkään ja laskettelukausi on parhaimmillaan.

Hiihtämään ja laskettelemaan pääset koko kevään ajan aina toukokuulle asti. Loppukevät ja alkukesä sulautuvat kauniisti yhteen.

Paras aika pilkkimiseen ulottuu tavallisesti maaliskuusta huhtikuuhun.

 

Kesä

Kesä on vastaavasti ohi hujauksessa. Kevään, kesän ja syksyn rajoja on vaikea määritellä, sillä vielä kesäkuun alussakin voidaan käväistä pakkasen puolella. Inarinjärvi sulaa yleensä kesäkuussa.

Keskilämpötila on kesällä noin 10-15 asteen välillä ja kuumia hellepäiviä on vain muutamia. Kesän kuumimmat päivät kääntyvät nopeasti kylmeneväksi syksyksi.

Kesän erikoisuutena on yötön yö eli niin sanottu keskiyön aurinko. Saariselällä yötön yö, aika jolloin aurinko ei laske kertaakaan horisontin alapuolelle, kestää huimat kaksi kuukautta. Yötön yö alkaa 22.5 ja loppuu 20.7.

Kesän auringosta kannattaa nauttia esimerkiksi yön yli kestävien retkien ja vaellusten muodossa.

Hilla kypsyy poimittavaksi jo heinäkuussa, joten marjastajillekin löytyy puuhaa.

Huomaa! Saariselällä on kesäisin vain vähän hyttysiä ja muita itikoita.

 

Syksy

Syksyllä Pohjois-Lappi peittyy kauniiseen ruskan värikirjoon! Punaisen ja ruskean eri sävyissä hehkuva luonto pitää kokea itse!

Ensimmäiset yöpakkaset antavat luonnolle vahvan vinkin ja talveen valmistautuminen tapahtuu nopeasti. Tavallisesti paras ruska-aika Saariselällä on syyskuussa. Ruskan hekuman huippu siirtyy pohjoisesta kohti etelää noin 200-300 kilometrin viikkotahtia.

Ruskan huipusta ei kannata myöhästyä, sillä tavallisesti puiden lehdet putoavat Saariselän alueella jo syyskuun lopulla.

Syksyn aktiviteeteistä suosituimmat ovat luonnollisesti vaellus ja retkeily. Erävaelluksen ohella ruskasta voi nauttia marjastamalla ja sienestämällä. Syyskuu on parasta aikaa puolukan poimintaan.

Inarinjärvellä muikun pyynti käy kiivaimmillaan syyskuussa, taimenen pyynti elokuussa.

Ensilumi saadaan usein jo ennen ruska-ajan huipentumaa – jopa elo-syyskuussa. Lopullinen pysyvä lumi sataa loka-marraskuun paikkeilla.

 

Talvi

Golf-virran lämmittävän vaikutuksen ansiosta talvet eivät ole yhtä kylmiä kuin näin pohjoisilla leveysasteilla tavallisesti. Keskilämpötilalla mitattuna vuoden kylmin kuukausi on tammikuu, jolloin keskilämpötila tippuu -14,3 Celcius-asteeseen. Lähes yhtä kylmiä kuukausia ovat joulu- ja helmikuu.

Luonnollisesti talven lämpötiloihin vaikuttavat myös maaston muodot. Monelle tulee yllätyksenä, että alavat maat ovat usein kylmempiä kuin tunturien maastot. Siinä missä Ivalon seudulla voi talvella olla hyvinkin 20-30 astetta pakkasta, saattaa Saariselän tuntureilla olla samanaikaisesti vain 10-15 asteen pakkasia.

Tietysti pakkasen purevuuteen vaikuttaa myös tuuli, joka on yleensä vahvempi ja täten pistävämpi korkealla tunturien huipuilla.

Talvi kestää Saariselän alueella noin 6 kuukautta ja on vuodenajoista selvästi pisin.

Talven keskellä Saariselällä ihmetellään myös kaamosta. Kaamos – eli aika, jolloin aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle – kestää Saariselällä hieman yli kuukauden. Kaamos alkaa 4.12 ja päättyy 8.1.

Kaamoksen aikaan ei ole sysipimeää, vaikka moni niin luuleekin. Taivas vaihtelee mustasta aina sinisen kauniisiin eri sävyihin ja revontulet säestävät tätä luonnon upeaa näytelmää. Kirkkaat puhtaat lumet lisäävät valon tuntua.

Kaamosta ei kannata kammoksua, se on erinomaista aikaa rentoutumiseen, rauhoittumiseen ja mietiskelyyn. Vähän kuten ruskakin, kaamos pitää kokea itse.

Finnish English

Lomavaraamo.com

Lomavaraamo.com
Varaa itsellesi huoneisto Saariselältä osoitteessa Lomavaraamo.com!

Saariselkä – Sää

Saariselkä.fi Facebookissa